Optimister är överlägsna
Jag såg på ett föredrag "The Optimism Bias" från TED talks med Tali Sharot som handlade om optimism kontra pessimism. Finns det någon vetenskap bakom vad som fungerar bäst för oss? Tydligen pekar allt på att man tjänar på att vara optimistisk, fastän även det har sina risker. Vill ni inte höra mig babbla på så scrolla ner till filmen nedan, annars följer en kort sammanfattning.
Ok. En optimist ser fram mot saker, och tror att framtiden generellt ser ljus ut. Kanske bättre än den faktiskt blir. Den vanligaste ursäkten man hör för ett pessimistiskt synsätt är "Så jag slipper bli besviken sedan...". Men det har visat sig att en optimist inte mår sämre när det han/hon tror inte slår in, utan att de hittar en positiv förklaring och försöker igen. Dessutom var resan dit bra mycket roligare än den för pessimisten.
Om en optimist exempelvis tror att denne kommer få godkänt på ett prov, så kommer resan till provet dels att vara gemytligt, och om personen misslyckas så kommer inställningen vara något i stil med att hon själv fortfarande är bra, men att omständigheterna gjorde så att det sket sig. Medan en pessimist gör precis tvärtom - om de lyckas så skyller de på omständigheter, att de bara hade tur och dylikt, och om de misslyckas dömer de ut sig själva som enda orsak.
Enligt studier så är människors favoritdag i veckan fredagar. Inte lördagar, och inte söndagar. Absolut inte söndagar, som ju förknippas med ångest och kommande arbetsvecka. Har ni funderat kring varför man njuter mer av fredagen, som består av arbete, än av söndagen som består av eftertraktad ledighet? Svaret är att förväntningar har en enorm kraft och påverkad på vår glädjenivå. Att se fram mot helgen är alltså roligare än att erfara den. Skulle ni vilja gå miste om fredagskänslan bara för att ni inte vill bli besvikna om helgen kommer suga? Är fredagskänslan då mindre värd? Så klart inte, och lika lite är det en sund ursäkt till att se negativt på framtiden för att "Jag vill inte bli sviken sedan...".
Tali pratar också om att de lyckats påverka centrat i hjärnan som påverkar hur vi ser på dessa saker. Ett slags botemedel mot depression och negativt tänkande. Hon ställer sig själv tveksam till om det är rätt sätt att gå. Hon säger att man kan komma väldigt långt med mentala tankeövningar. Hon ställer sig även frågan om det alltid vore bättre att vara optimistisk, och kommer fram till att det vilar en risk i att bli naiv och ta onödiga risker.
En god kombination alltså..? Där man tror på sig själv, tror gott om framtiden och sina medmänniskor, men ändå förbereder för eventuella misslyckanden.